Kaliforniya Üniversitesi Zeytinyağı Araştırma Merkezi ( UC Davis Olive Center) tarafından 2015 Mart ayında yayınlanan (İlaç olarak Zeytinyağı: Lipid ve Lipoproteinlerin etkileri) konulu raporda, kronik hastalıkları önlemede sızma zeytinyağı kullanımının 3 ana özelliği belirtilmiştir.

• Günde iki yemek kaşığı sızma zeytinyağı tüketimi kan lipid profilini olumlu yönde geliştirir (total kolesterol, HDL, LDL, Triglserid) ve kalp krizi riskini azaltır.

• Sızma zeytinyağı’nın sağlığa olumlu etkilerinden faydalanmak için, fenol değeri yüksek sızma zeytinyağlarını tercih edilmelidir.
• Etiketlerinde fenol değeri bulunmayan sızma zeytinyağlarından, koyu renk şişelerde paketlenmiş ve son dönemde hasat edilmiş olanları tercih edilmelidir.

Bu raporun yazarları, araştırmacı Mary Flynn ve Selina Wang; sızma zeytinyağının etkilenmiş HDL, LDL ve VLDL seviyeleri üzerinde etkisi olup olmadığı hakkında karar verebilmek için araştırmayı genişlettiler ve Ocak 1998-Aralık 2014 arası bir data kullandılar.

Kolesterol kanda çözülemez, lipoprotein denilen protein taşıyıcılarına tutunarak damarlarımızda dolaşır, içerdiği lipid oranına göre de LDL, HDL,VLDL olur. LDL yüksek oranda kolesterol içerir ve bunu hücrelere taşır. Hücrelerin normal faaliyeti için gerekli olsa da, yüksek yoğunluktaki LDL arterlerde birikir, kalbe giden kan akışını azaltır ve kalp krizi riskini arttırır. Dolayısıyla sağlıklı LDL seviyesi sağlıklı kalp için gereklidir.

İlk olarak 1970 yılında yayımlanan ‘Seven Countries Study’ adlı araştırmada, zeytinyağını Akdeniz Diyeti’nin bir parçası olarak tüketen ülkelerde kalp hastalığı oranının düşük olduğunu tespit edilmiştir.

Yeni raporda araştırmacılar, sızma zeytinyağının kandaki kolesterol oranını azaltmada faydası olduğuna dair güçlü kanıtlar buldular. Araştırmaya göre; altı hafta boyunca günde 1,5 yemek kaşığı veya 20 gr. sızma zeytinyağı tüketiminin, LDL seviyesini %10 azaltmada etkili olduğu görülmüştür. Fenol oranı 300 mg/kg ve üzerinde olan yüksek kalitede zeytinyağlarının LDL seviyesi üzerinde daha kısa sürede etki gösterdiği görülmüştür.

Çalışmalar sızma zeytinyağının bir başka faydasını daha ortaya çıkarmıştır. Sızma zeytinyağı LDL oksidasyonunu azaltmaktadır. Okside olmuş LDL’nin doğal LDL’ye göre arterlere daha çok zarar verdiği, damarlarda yaralanmalara sebep olduğu ve atherosclerotic lezyonlara oluşturduğuna inanılmaktadır. Fenol seviyesi 400 mg/kg ve üzeri yüksek kaliteli sızma zeytinyağını günde 25 ml. tüketmek, 4 gün içinde okside olmuş LDL seviyenizi azaltacaktır. 150 mg/kg fenol değerindeki sızma zeytinyağı ise 4 hafta içinde aynı etkiyi gösterecektir.

Yüksek seviyelerdeki LDL sağlığımızı bozuyorken, yüksek seviyedeki HDL taşıdığı lipoproteinlerin arterlerdeki LDL kolesterolü yoketmesi sebebiyle kalp sağlığımız için faydalıdır. Araştırma göstermiştir ki günde iki yemek kaşığı sızma zeytinyağı tüketimi HDL seviyesini 4 günde artırır. Elbette yüksek fenol oranına sahip zeytinyağlar daha hızlı etki verir.

Raporda ayrıca yemeklerde sızma zeytinyağı kullanımının, VLDL seviyesini de geliştirdiğini belirtilmektedir.

Paylaş
Minimum 6 karakter